memaraero

همه کشورهای آسیای مرکزی در سال 2023 شاهد رشد تولید ناخالص داخلی بالای 5 درصد در مقایسه با نرخ رشد جهانی 2.74 درصدی بوده اند.

مهم‌تر از همه، تاجیکستان از سال 2021 رشد تولید ناخالص داخلی واقعی سالانه بیش از 8 درصد داشته است. این محیط اقتصادی مثبت منجر به افزایش جمعیت جوان خانوارها، سرمایه گذاری های بیشتر در تجارت و صنایع گردشگری و در نتیجه افزایش ترافیک منطقه ای با نرخ 7.8 درصدی شده است که تا حد زیادی توسط شرکت های هواپیمایی کم هزینه (LCC) بین المللی خارجی این دستاورد به دست آمده است. قبل از سال 2019، اکثر LCCهای فعال در منطقه خارجی بودند. برای رقابت با این LCC های خارجی، FlyArystan به عنوان یکی از شرکت های تابعه ایر آستانا (شرکت هواپیمایی ملی) تاسیس شد (درست برخلاف جریان معکوس سیاست گذاری در کشور ما) و اکنون با 20 فروند هواپیما رشد کرده است. این امر همچنین باعث بهبود اتصال به خارج از منطقه شده است و با تطبیق طرح‌های ویزا توسط کشورهای آسیای مرکزی تقویت شده است تا به ملیت‌های بیشتری اجازه بازدید بدون ویزا را بدهد. شایان ذکر است، در سال 2023، تعداد مسافران از ویتنام (که خود اقتصاد رو به رشد جهشی را تجربه می کند) در مقایسه با سال 2019 به این منطقه ۹ برابر شده است و ترافیک از هند به این منطقه در مدت مشابه 19 درصد افزایش یافته است. این سیاست گسترش سفر بدون روادید به احتمال زیاد منجر به ادامه روند مثبت فعلی در آینده خواهد شد.
این وضعیت اقتصادی مثبت باعث شد چندین شرکت هواپیمایی جدید راه اندازی شوند. برای مثال شرکت‌های هواپیمایی ذیل
Centrum Air, Air Samarkand, Silk Avia, Qanot Sharq, and Panorama Airways
همگی در سه سال گذشته راه اندازی شده اند. ازبکستان، به ویژه، دارای بیشترین ورود به بازار جدید است که می توان آن را به تلاش های آزادسازی این کشور نسبت داد. در حالی که اگر به سایر عوامل مانند توسعه روابط سیاسی خارجی مبتنی بر اقتصاد توجه نشود، این سیاست آزاد سازی همیشه به موفقیت منجر نمی شود و این شرایط مطلوب ناشی از آزاد سازی برای شرکت‌های هواپیمایی در سایه بهبود روابط بین المللی قزاقستان، ازبکستان و قرقیزستان به دست آمده است.
وضعیت مثبت اقتصادی در آسیای مرکزی نرخ رشد بلندمدت مسافر و توسعه کشورها را تضمین کرده است. بعلاوه، روند جمعیتی جوان این منطقه با بیش از 90 درصد جمعیت زیر 64 سال و حداقل 30 درصد جوان تر در سن زیر 15 سال که این جمعیت جوان نیز به زودی وارد نیروی کار خواهد شد، چشم انداز اقتصادی این منطقه را تقویت خواهد کرد. در حالی که این وضعیت جمعیتی در جهان نامساعد بوده و در ایران به عنوان عجیب ترین نمونه جهانی یک شیب بسیار بحرانی، شدید و سقوط سالخوردگی را طی می کند و این جمعیت سالخورده چالش ها و بحران های اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی را برای ما ایجاد می کند خصوصاً آنکه حرص سالخوردگان (جمعیت مدیریتی بالای ۳۵ سال سن) باعث شده زمام کل امور مدیریت کشور را به دست گیرند و تمام نبوغ، شادابی و طراوت جوانان زیر ۳۵ سال را نابود و خفه نمایند.
علاوه بر این، با توجه به عدم تعریف ماموریت های اقتصادی برای بخش های نظامی و انتظامی در ایران باعث شده که این نیروهای گسترده به منظور کسب هویت وجودی دست به تنش های بهینه و گاها خارج از کنترل در روابط بین المللی و تعریف های خودی و غیرخودی ملی بزنند تا از این فضای امنیتی هویت خود رو در کسب و جذب هر چه بیشتر منابع ملی کشور قوی تر نمایند، غافل از آنکه این فضای امنیتی فرصت ترانزیتی کشور را خواهد سوزاند و آسیای مرکزی در این موقعیت جغرافیایی منحصربه‌فرد فرصتی برای توسعه ترافیک ترانزیتی پیدا کرده است. این منطقه در مقایسه با قطب های بزرگ خاورمیانه و جنوب آسیا، یک مزیت رقابتی قوی ارائه می دهد، که مستقیم تر در مسیرهای اصلی بین اروپا و آسیا، یا آفریقا و آسیا قرار دارد. با این حال، این یک بازار بسیار رقابتی است، با چندین مرکز تاسیس شده یا مراکز جاه طلب جدید که به دنبال جریان های ترافیکی مشابه هستند که از طریق شرکت‌های هواپیمایی خودشان به دنبال آن هستند.
شرکت‌های هواپیمایی و فرودگاه‌ها به محیطی باثبات نیاز دارند که در آن به طور مؤثر فعالیت کنند، که ثبات سیاسی و نظارتی را حیاتی می‌سازد. علاوه بر این، دولت ها باید روی باز کردن بازارهای جدید برای خدمات خطوط هوایی کار کنند، به عنوان مثال با گسترش قراردادهای دوجانبه موجود، گام مهمی که در این مسیر، با تصمیم قزاقستان برای تمدید سیاست آسمان‌های باز خود تا سال 2027 برداشته شد که به شرکت‌های خارجی اجازه می‌دهد پروازهای آزادی پنجم را در مسیرهایی انجام دهند که در حال حاضر هیچ شرکت هواپیمایی قزاقستانی در آن فعالیت نمی‌کند. در ترکیب با یک استراتژی گردشگری مشخص، این منطقه می تواند تعداد زیادی از مسافران را در سال های آینده جذب کند.

برای تطبیق کافی با افزایش تعداد مسافران، منطقه باید در تقویت زیرساخت های موجود حمل‌ونقل هوایی نیز سرمایه‌گذاری شود. ادامه این سیاست ها و راهبردها، نه تنها باعث جذب گردشگران و شرکت های هواپیمایی بیشتر می شود، بلکه باعث ایجاد اشتغال و جذب سرمایه گذاری خارجی نیز می شود. علاوه بر این، شرکت‌های هواپیمایی در منطقه باید عملکرد خود را از طریق حرفه‌ای‌سازی عملیاتی و مدیریت تخصصی بهبود بخشند و به طور کارآمد و سودآور عمل کنند.

آینده هوانوردی در آسیای مرکزی با توجه سیاست های فعلی و واقعیت های سیاسی ایران مطمئناً روشن است همانطور که برای کشورهای حاشیه خلیج فارس روشن است. در جایی که در دو سوی شمال و جنوب ایران توسعه به شدت در حال پیگیری است، این کشور در این بین در حال نشست و سقوط های بحرانی اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی محتمل آینده خواهد بود که به عزای فرصت های از دست رفته نشسته است، با این وجود هنوز فرصت و امید جبران وجود دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *